#Okuma
📖
TÜRK AİLE YAPISITürk toplumunda aile, kutsal bir kurumdur ve toplumun gelenek, görenek, dil, din ve diğer özelliklerini yansıtır. Aile, toplumun en küçük temel birimidir.
Anayasamızın 41. maddesinde “Aile toplumun temelidir.” sözüyle de ailenin önemi vurgulanmıştır.
Aile deyince aklımıza anne ve baba ile onların çocukları gelir. Sosyal bilimciler aileyi “çekirdek aile” ve “geniş aile” olmak üzere iki bölüme ayırmaktadır. Çekirdek aile anne, baba ve çocuklardan oluşur. Ülkemizde yeni evli çiftler, genellikle baba evinden ayrılarak yeni bir evde yaşamaya başlarlar. Özellikle kentlerde geniş aileler, yerini giderek çekirdek ailelere bırakmıştır. Ülkemizde şu anda hem geniş aile hem de çekirdek aile tipini görmekteyiz. Geniş aileler kırsal kesimde, çekirdek aileler ise kentlerde yaygındır. Oysa bundan yüz yıl kadar önce ülkemizin köylerinde, kasabalarında, kentlerinde, kısacası her yerinde yeni evliler, damadın ya da gelinin ailesinin yanında oturuyordu. Anne, baba, kızlar, damatlar, oğullar, gelinler ve torunlar aynı çatı altında yaşıyordu. Böyle ailelere “geniş aile” diyoruz. Geniş aile tipi, köylerde hâlâ devam etmektedir. Çünkü bu tip ailede, bütün bireyler birlikte çalışıp birlikte üretirler.
Ülkemizde evlilik kurumunu Türk Medeni Kanunu düzenler. Bu kanuna göre evlenmek için en az 18 yaşında olmak gerekir.
Türk Medeni Kanununun bir diğer maddesine göre, yakın akrabalar ile akıl hastaları evlenemez.
Türkçede “aile” sözcüğünün değişik anlamları da vardır: Aile sözcüğünü, akrabaları ve bir soyu tanımlamak için kullanırız.
“Mehmet Bey iyi bir aile reisidir.” sözü “Mehmet Bey ailesine bağlı, iyi bir baba ve eştir.” demektir. “Benim ailem Edirne’den gelmiş.” sözünden o kişinin annesiyle babasının, hatta dedelerinin Edirne’de doğduğunu, yaşadığını anlarız. “Bu bir aile toplantısıdır.” cümlesi “O toplantı da yalnızca akrabalar var.” demektir. Akrabalar amcalar, dayılar, teyzeler, halalar, yeğenler, yengeler ve eniştelerden oluşur. Türk toplumunda aile, her şey demektir.
🔸
toplum - jamiyat
🔸kutsal - muqaddas
🔸kurum - muassasa, tashkilot
🔸gelenek - an'ana
🔸görenek - urf-odat
🔸yansıtmak - aks ettirmoq
🔸anayasa - konstitutsiya
🔸vurgulamak - urg'u bermoq
🔸çekirdek aile - kichkina oila
🔸geniş aile - katta oila
🔸çift - juft
🔸kırsal - kichkina qishloqlar
🔸damat - kuyov
🔸akraba - qarındosh
🔸reis - rais
👉
@Turk_Til